Andningen


Kalven börjar andas själv under eller strax efter födseln. Viss oregelbundenhet i andningen kan ses, men sådan bör bara vara tillfällig. Kalvar kan börja andas så länge hela bröstkorgen kommit ut även om kalven skulle sitta fast i höfterna. Om man misstänker att kalven kan behöva hjälp med att komma igång med andningen kan man börja stimulera andningen redan i detta skede.  

Första steget är att se till att kalven har fria luftvägar. En pigg kalv fnyser för att rensa andningsvägarna från slem och fostervätska, men ibland sitter fosterhinnor kvar över mulen och man kan behöva hjälpa kalven för att få bort dessa. Nos och näsborrar kan torkas med en ren trasa för att få fria andningsvägar. Att hänga kalven i bakbenen i tron att det ska rensa andningsvägarna har tveksam effekt, man riskerar istället att bukorganen trycker på lungorna i brösthålan och påverkar andningen negativt. I stället bör kalven läggas upp på bröstet med stöd. 

När man har säkrat luftvägarna bör man se till att kalven kommer igång med att andas. Om kalven inte andas spontant finns det ett flertal metoder för att stimulera till ett första andetag. Att hälla kallt vatten över örat, huvudet eller en större del av kalven har visat sig effektivt för att få igång andningen. Man kan även trycka på luftstrupen för att stimulera fram en hostning. Att nypa i nosens skiljevägg eller kittla med ett halmstrå i näsborren kan också hjälpa, och att nypa lite i tungan. En viktig del av andningsstimuleringen är massage av bröstkorgen. Normalt ger kon denna massage när hon börjar slicka sin kalv, men man kan också massera kalven med halm eller en handduk för att stimulera andningen.  

Även om kalven inte kommer igång med att andas så finns det hopp om att återuppliva en kalv så länge man kan känna hjärtslag. Konstgjord andning genom att blåsa i näsborren har inte visat sig särskild effektiv på kalv. Däremot finns speciella kalv/föl-återupplivningskit som kan användas för att ge konstgjord andning tills kalven själv kommer igång med att andas eller till dess att veterinären kommer. Vissa läkemedel med andningsstimulerande effekt på kalven kan då ges av veterinären vid behov.